Wat is Alkaline Water

Wat is Alkaline Water

Wat is alkaline water en wat zijn de voordelen? Alles over de pH-waarde en hoe alkaline water je gezondheid kan bevorderen. Alkaline water is water dat een hogere pH-waarde heeft dan normaal kraanwater. De pH-schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Alles onder 7 is zuur, en alles boven 7 is alkaline (alkalisch of basisch). Normaal kraanwater heeft meestal een pH van ongeveer 7. Alkaline water om te drinken heeft een pH-waarde die meestal varieert tussen 8 en 9.

Alkaline Water en pH waarde

Zoals aangegeven wordt het zuurgehalte van water weergegeven door middel van de pH-waarde. Dit geldt overigens niet alleen voor water, maar voor alle vloeistoffen. De pH-waardeschaal loopt van 1 t/m 14. Drink je water met een pH-waarde van 7, dan drink je pH-neutraal water. Een pH-waarde lager dan 7 betekent een hogere zuurgraad.

Water met een hoge zuurgraad wordt ook wel zuur water of acide water genoemd. Water met een pH-waarde van 7 of hoger wordt alkaline water genoemd. Veel dranken die we binnenkrijgen, zoals frisdranken, sappen en koffie zijn doorgaans verzurend. Kraanwater daarentegen is in de doorgaans alkalisch. Zuur bijt immers en is niet goed voor het leidingwerk, dus ook niet goed voor het lichaam.

Alkalisch water is het enige drinkwater wat in de natuur voorkomt. Water wordt namelijk volledig basisch (op natuurlijke wijze) wanneer water over rotsen stroomt en de mineralen opneemt die de pH verhogen.

Maar het kan ook kunstmatig worden gemaakt door middel van een minerale of elektrische procedure. Dit proces noem je water ionisatie.

pH Test papier waarde
Chanson Miracle Max Royale UC - Water Ionisator

Alkaline Water maken

Er zijn verschillende manieren om alkaline water te maken. Een veelgebruikte methode is het gebruik van een water ionisator, een apparaat dat de zure en alkalische componenten van het water scheidt door middel van een elektrolyseproces, oftewel water ionisatie. Hierdoor ontstaan twee afzonderlijke stromen water: één die zuur is en één die alkalisch is. Het alkalische water wordt vervolgens opgevangen om te drinken.

Een andere manier om alkaline water te maken, is door mineralen aan het water toe te voegen. Mineralen zoals calcium, kalium en magnesium worden aan het water toegevoegd om de pH-waarde te verhogen. Dit kan door het toevoegen van alkaline druppels of door gebruik te maken van een waterfilter dat speciaal ontworpen is om het water te filteren en vervolgens mineralen aan het water toe te voegen.

Soorten geioniseerd water

  • Alkaline water: Dit is de meest voorkomende vorm van ioniseerd water en wordt vaak aangeprezen om zijn mogelijke gezondheidsvoordelen. Alkalisch water heeft een hogere pH-waarde dan regulier kraanwater, meestal tussen 8 en 9,5
  • Zuur water: Dit water heeft een lagere pH-waarde, meestal tussen 2,5 en 5,5, en wordt vaak niet voor consumptie aanbevolen. Zuur water wordt meestal gebruikt voor uitwendige toepassingen, zoals huidverzorging en schoonmaak, omdat het antibacteriële eigenschappen heeft.
  • Neutraal water: Dit type water heeft een neutrale pH-waarde van ongeveer 7. Het wordt vaak gebruikt als een basislijn voor vergelijking met alkalisch en zuur water.

Alkaline Water Voordelen

Omdat alkaline water een hogere pH-waarde (lage zuurgraad) heeft dan gewoon kraanwater, betekent dit dat het minder zuur is en kan het gunstige effecten hebben op het lichaam. Het ondersteunt dan ook met het in balans houden van je zuur-base balans. Er zijn veel. Wil je meer weten over de voordelen van het drinken of gebruiken van alkaline water? Kijk dan op deze pagina: alkaline voordelen

Wat is Alkaline Water