Anti-Oxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit.

Geïoniseerd alkalisch water kent grote hoeveelheden antioxidanten. Geïoniseerd alkalinewater wordt dus gebruikt ter bescherming tegen vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress.

Oxidatieve stress ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kan hebben.

Ook zijn er sterke aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen. Antioxidanten die via gezond eten en drinken het lichaam binnenkomen maken vrije radicalen onschadelijk, en dragen er zo als preventief middel tegen verouderingsverschijnselen aan bij dat deze processen worden vertraagd.

In sommige gevallen hebben vrije radicalen echter juist een gunstig effect. Immuuncellen gebruiken deze vrije radicalen namelijk om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten. Vrije radicalen ontstaan bij de normale stofwisseling, maar ook bij het roken en het zonnen. Verder kunnen bij bepaalde ziektes veel vrije radicalen worden gevormd, zoals bij ontstekingsreacties.